Elanto laajentaa toimenkuvaansa 1960-luvulla
Helsinki kasvoi edelleen voimakkaasti. Keskustassa korttelit alkoivat olla täynnä ja yksittäisten liikerakennusten rakentaminen oli vähäistä. Painopiste siirtyi lähiöihin ja aluerakentamiseen. Parhaat kauppapaikat jaettiin neljän koplassa, johon kuuluivat Elanto, Helsingin Osuuskauppa, Kesko ja Tukkukauppojen Oy.
Elannon johto koki täysremontin. Väinö Tanner väistyi hallintoneuvoston johdosta ja Paavo Heinimo pääjohtajan paikalta. Uudeksi pääjohtajaksi valittiin tohtori Mauno Koivisto, mutta hän ei ehtinyt ottaa tehtävää vastaan, koska sai samaan aikaan viran Suomen Pankista. Paikalle nimitettiin Ylermi Runko. Samalla tapahtui nuorennusleikkaus koko johtoryhmässä: keski-ikä laski 55 vuodesta 38:aan.lähde?
Kuluttajien tottumukset muuttuivat. Autojen käyttö oli lisääntynyt räjähdysmäisesti ja välimatkat menettäneet merkitystään. Ihmiset asioivat taajamissa ja maaseutu autioitui. Pääkaupunkiseutu oli muuttovoittoaluetta, mutta perinteinen päivittäistavarakauppa ei kannattanut. Elanto myi vain omaa leipäänsä, vaikka kuluttajat kysyivät jo jotain muutakin.
Elannon markkinaosuus päivittäistavarakaupassa oli huvennut 30:stä 20 prosenttiin.lähde? Runko keskitti tarmonsa päätoimialaan eli vähittäiskauppaan, jolloin pikamyymälöiden määrä nousi nopeasti 50:een ja saman tien sataan. Kaikkiaan myymälöitä oli Elannon historian ennätysmäärä eli 578.lähde? Lisäksi Elannolla oli 29 ravintolaa.lähde?
Väinö Tanner vastusti Elannon lähtemistä anniskeluravintolabisnekseen, mutta joutui taipumaan hallintoneuvostouransa viimeisinä kuukausina. Anniskelu tuli pääkaupunkiin Loviisan kautta, kun sikäläinen osuusliike fuusioitui Elantoon. Pian myös Fennia ja Kappeli Helsingin keskustassa siirtyivät Elannolle. ( Lähde Wikipedia)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti